KAZA TESPİT TUTANAĞI SORGULAMA

KAZA TESPİT TUTANAĞI VE KAZA KUSUR ORANI SORGULAMA

Kaza tespit tutanağı sorgulama modülünden aracın plaka bilgisi ve de araç sahibine ya da sürücüsüne ait kimlik numarası girilerek aracın kaza tespit tutanağına erişebilir ve kusur durumunu öğrenebilirsiniz.

Kaza tespit tutanağı sorgulamak ve kaza kusur durumunu öğrenmek için Tıklayınız

 

Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması Hakkında Herşey

01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren Yalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Tarafların anlaşma sağlamaları halinde, kaza tespit tutanağını kendileri düzenleyip, olay yerinden ayrılabilmektedirler.

Ancak, aşağıdaki durumlarda, kaza tespit tutanağı sürücüler tarafından doldurulmayıp, olay yerine yetkili mercilerin (trafik polisi 155, jandarma 156) çağrılması zorunlu tutulmuştur.

 

DİKKAT! Aşağıdaki durumlarda polis ya da jandarmaya haber verilmelidir.

•Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa

•Sürücüde yaş küçüklüğü varsa

•Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa

•Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise

•Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse

•Trafik Kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse

•Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise

•Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

kaza mahaline polis ya da jandarma çağırılmalıdır.

 

Kaza Tutanaklarının Doldurulması ve Değerlendirilmesi

1. Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar, kazanın oluş şeklini, sürücü görüşleri bölümünde kendilerince anlatarak “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutağı’nı imzalarlar.

2. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.

3. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir. Fotokopi ile çoğaltılmış tutanaklarda da asıl imza bulunması gereklidir.

5. Tutanak ile beraber araçlar kaza yerinden kaldırılmadan mümkünse araçların fotoğrafları çekilmeli ve fotoğraflar tutanak ile beraber şirketimize ulaştırılmalıdır.

6. Hak sahipleri karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak doldurdukları Tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklardır.

7. Kusur tespiti konusunda şirketlerin mutabakat sağlayamaması durumunda SBM bünyesinde oluşturulan komisyon kaza tutanaklarını inceleyerek kusur oranlarını %0, %50, %100 oranları çerçevesinde kesin olarak belirler.